O L L I T

8 SEO trikova za bolje pozicioniranje sajta

Optimizacija web sajta za pretraživače je važan deo strategije svakog biznisa. Međutim, pretraživači kao Google, Yahoo i Bing stalno menjaju algoritme kako bi poboljšali i olakšali pretraživanje za svoje korisnike. Zbog toga je veoma važno da vlasnici sajtova budu stalno u toku sa novim SEO trikovima, kako bi održali dobro pozicioniranje na pretraživačima.

Donosimo Vam 8 SEO trikova za poboljšanje pozicioniranja i načine kako da dođete do pravih klijenata.

Ubrzajte Vaš web sajt

Jedan od najvažnijih faktora pozicioniranja koji je uveden 2010. – te je brzina sajta. Više od 50% korisnika koji dođu na Vaš sajt očekuje da se on učita za 2s, i napuštaju ga ukoliko se ne učita za 3s. Ovo pokazuje da osim pretraživačima, brzina sajta je bitna i za korisnike. Ukoliko se web sajt sporo učitava, mogu odlučiti da se ne vrate na njega.

Nekoliko elemenata je bitno kod brzine sajta. Jedna od najvažnijih su slike koje postavljate. Možete ih smanjiti i do 30 – 40 % kako biste sajt ubrzali. Osim optimizacije slika, pregledajte elemente stranice kako biste se uverili da nemate nepotrebnih koji usporavaju sajt. Isto tako, deaktivirajte i obrišite sve nepotrebne dodatke sa web lokacije jer i to u velikoj meri utiče na brzinu sajta.Prebacite sajt na HTTPS

Još jedan od SEO trikova je da učinite vašu stranicu sigurnom. Ako to već niste uradili možda je vreme da sad prebacite sajt na HTTPS. Verzija HTTPS je mnogo sigurnija od HTTP jer HTTPS radi sa SSL-om (Secure Sockets Layer). To zapravo znači da se informacije prenose na sigurniji način, jer HTTPS šifruje podatke radi bezbednosti i ne dozvoljava da se menjaju i oštete prilikom prenosa.

Prabacivanje na HTTPS utiče i na rangiranje jer Google preferira HTTPS. Zapravo, od oktobra 2017.-te Google upozorava korisnika Chome-a da otvaranje sajtova koji nisu prebačeni na HTTPS, nije sigurno. Google je ovo uključio kao faktor rangiranja u svom algoritmu tražilice, jer želi da pruži najsigurnije iskustvo svojim korisnicima. Optimizujte sajt za mobilne telefone

Trend korišćenja mobilnih telefona je uveliko prisutan i povećava se svakodnevno. Zbog toga je Google 2015. –te godine odredio prioritet mobilnih sajtova u svojim rezultatima pretraživanja.

Prilikom izrade sajta za mobilne telefone je važno da znate da postoji razlika u ključnim rečima koje korisitite za mobilni sajt u odnosu na desktop. Ključne reči u ova dva slučaja ne rangiraju isto. Zato bi trebalo da radite na kreiranju sadržaja mobilnog sajta koji je optimizovan za korisnike u pokretu. Sadržaj na manjim uređajima treba da je brz i lak za čitanje, pregledan, da se slike brzo učitavaju a da je stranicama lako pristupiti. Povećajte saobraćaj na web sajtu

Nije tajna da Google nagrađuje sajtove koji imaju dobru posetu korisnika. Meri se vreme koje korisnik provede na Vašoj web lokaciji i što se više vremena provede na sajtu, to se signalizira Google-u da je sadržaj na toj stranici vredan.

Ovde postoji nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju:

  • Olakšajte čitanje sadržaja. Ako želite zadržati korisnike na Vašoj web lokaciji sadržaj koji postavljate mora biti lak i razumljiv za čitanje. Koristike kraće paragrafe i rečenice. Koristite naslove i podnaslove kako bi korisnici lakše „skenirali“ sadržaj.

  • Ubacite odgovarajuće slike. Korišćenje relevantnih slika pomaže kod „razbijanja“ teksta i istovremeno privlači publiku.

  • Obezbedite vrednost na početku sadržaja. Da bi se korisnik zadržao na Vašoj stranici potrebno je na početku teksta dati najvrednije informacije kako bi taj isti korisnik nastavio da čita sadržaj. 


Fokusirajte se na korisničko iskustvo

Da bi korisničko iskustvo bilo pozitivno potrebno je da sajt bude jednostavan za korišćenje jer na taj način posetioci mogu da pronađu potrebne informacije.

Nekoliko saveta za poboljšanje korisničkog iskustva:

  • Potrudite se da Vaša web lokacija ima jednostavnu navigaciju kako bi se korisniku omogućila laka pretraga po kategorijama

  • Jednostavan dizajn sajta kao što su čiste boje, fontovi koji se lako čitaju, olakšava korisnica da pronađu ono što traže

  • Čitav sadržaj na stranici mora biti lak za čitanje i razumljiv. Upotrebom naslova, podnaslova i kategorija pomažete korisnicima da se lako snađu i pronađu željene informacije.Napravite vredan i zanimljiv sadržaj

Sadržaj na stranici igra važnu ulogu kod poboljšanja rangiranja na pretraživačima. Ne samo da sadržajem možete da ciljate ključne reči koje Vaši korisnici traže, već možete da pružite i stvarnu vrednost koja će Vas odvojiti od konkurencije.

Ključ za stvaranje kvalitetnog sadržaja je istraživanje ciljnih grupa Vaših potencijalnih klijenata kako biste znali šta ih najviše interesuje. Kako biste se za njima povezali potrebno je da prilikom kreiranja sadržaja odgovorite na sve njihove nedoumice i izložite im jednostavna rešenja.Poboljšajte prisustvo na društvenim mrežama

Društveni mediji igraju značajnu ulogu kod rangiranja na pretraživačima jer Vaši profili na društvenim mrežama rangiraju se na pretraživačima. Zapravo, za mnoge kompanije će se profili sa društvenih mrežama pojaviti u samom vrhu pretraživača.

Još jednu stvar koju trebate uzeti u obzir je linkovanje sadržaja na društvenim mrežama koje može pomoći kod rangiranja na pretraživačima. Zato je važno da kompanije dele kvalitetan sadržaj na svojim društvenim profilima. Kada korisnici liknuju sadržaj na svojoj stranici, gradite autoritet za taj sadržaj tako što pretraživačima dajete na znanje da je korisnicima taj sadržaj od važnosti i vredan je deljenja. Koristite dugačke ključne reči

Korišćenje dugačkih ključnih reči i fraza je jedna od najosnovnijih SEO taktika. Upotrebom dugačkih fraza na Vaš sajt dovodite specifične i jasno ciljane korisnike. Vaš saobraćaj može biti i malo manji od običnog ali će biti relevantiji.

Ako pokušate da se rangirate za dugačke ključne reči koje su već rangirane i koje se izbacuju u hiljadama drugih sadržaja, trebaće Vam mnogo vremena da se i Vi pojavite sa Vašim sadržajem negde na pretraživačima. Međutim, ako upotrebite dugačke ključne reči sa slabijom konkurencijom, velika je šansa da će Vas pretraživači vrlo brzo rangirati na dobroj poziciji.