O L L I T

Zašto napraviti Facebook stranicu za svoj biznis?

Zašto napraviti Facebook stranicu za svoj biznis

Pre nego što započnete sopstveni biznis potrebno je uzeti u obzir mnogo stvari. Među njima se nalazi i osmišljavanje načina na koji ćete nastupiti na društvenoj mreži Facebook. Veoma često se dolazi do zaključka da otvaranje stranice ili profila i njeno održavanje nije baš bitno, da je to trivijalna stvar i da se može početi sa njom u bilo kom momentu.

Koliko je Facebook biznis stranica bitna i zašto je potrebno da je imate objasnićemo u nastavku teksta.


Stvarate interakciju sa klijentima

Aktivna Facebook stranica, sa redovnim ažuriranjem sadržaja je odličan način da naučite nešto više o potencijalnim ili već postojećim klijentima. Na postove  koje budete delili dobijaćete reakcije u vidu komentara i lajkova. Na taj način imate direktnu povratnu informaciju sa osobama zanteresovanim za Vaš proizvod ili uslugu.

Vašu stranicu ili biznis profil lajkovaće osobe koje žele da saznaju nešto više o Vama i uslugama koje nudite. Zbog toga je bitno da redovno ažurirate Vašu biznis stranicu sa novim sadržajima.


Dajete ličnu notu svom poslovanju

Za svaki posao, a posebno ako ste na samom početku, je važno da budete dobro povezani sa klijentima. Neophodna je svakodnevna komunikacija sa ljudima i širenje liste kontakata.

Za to je najbolji način profesionalno vođenje Facebook stranice gde ste direktno povezani sa potencijalnim klijentima i gde stvarate i kreirate sliku o svom biznisu.


Pravite češće objave na stranici

Ukoliko počinjete graditi Facebook stranicu potrebno je na dnevnom nivou postavljati dve – tri objave. Ako ih postavljate previše brzo će doći do zasićenja. Svaki sadržaj koji postave mora biti zanimljiv i koristan kako biste animirali publiku da se vraća na Vašu stranicu i redovno Vas prati.

Veoma je bitno prilikom postavljanja sadržaja da obratite pažnju na komentare i pitanja. Na sva pitanja koja Vam stižu privatnom porukom, ili kao komentar ispod sadržaja, odgovarajte u što kraćem mogućem roku, ljubaznim tonom i sa svim potrebnim informacijama.


Širite bazu fanova i pratilaca

Redovnim objavljivanjem postova na Vašoj stranici stvarate svoju zajednicu. Ono što je bitno kod sadržaja koji delite je da je on relevantan i koristan ljudima koji ga čitaju. Samo na taj način privućete potencijalne klijente koji će se rado vraćati i pratiti sve ono što objavite.

Ako stranicu vodite kako treba videćete koliko ona može biti korisna za Vaš biznis.


Reklamirajte se na Facebook-u

Kad Vaša stranica dobije određeni broj sviđanja i pratilaca, možete pokrenuti Facebook oglašavanje. To radite tako što pravite svoje reklame prema svom budžetu, gde Vi određujete koje lokacije želite da pokrijete.

Osim odabira ciljne grupe kojoj želite da se reklama prikazuje, možete određivati i reklame po demografiji, nivou obrazovanja, interesovanja i dr. Sami birate koliko novca želite da se svaki dan potroši na reklamu kao i koliko dugo želite da se reklama prikazuje.

Facebook oglašavanje će u jednom momentu postati nezaobilazan deo jer na taj možete povećati obim Vašeg posla.Koristite SEO – optimizaciju za pretraživače

Ovo je možda i najvažniji deo za svakog ko počinje da gradi svoj biznis. Upotrebom određenih ključnih reči možete brže doći do potencijalnih klijenata. Facebook stranice se, isto kao i sajtovi, indeksiraju od strane pretraživača. Redovnim pisanjem sadržaja i korišćenjem ključnim reči možete se brzo rangirati na pretraživačima. Na taj način i brže širite priču o Vašem poslu.